Viure prop d'un bosc és bo per al teu cervell

 

 

 

26/10/2017

Si vols mantenir el teu cervell sa i vius a la ciutat, aquesta recerca t'interessarà.
Contaminació, molt soroll, gran nombre de persones en un espai reduït com una ciutat... aquests elements poden causar estrès crònic.
Un estudi realitzat per científics de l'Institut Max Planck per al Desenvolupament Humà (Alemanya) ha investigat la relació entre la disponibilitat de la naturalesa prop de les persones que resideixen habitualment en ciutats i la seva salut cerebral.
Estudis anteriors ja han demostrat que els habitants de ciutats tenen un major risc de malalties psiquiàtriques com la depressió, els trastorns d'ansietat i l'esquizofrènia, en comparació dels habitants de zones amb un accés ràpid a la natura.
En comparar tots dos cervells segons el lloc de residència, s'aprecien nivells més alts d'activitat en l'amígdala de les persones que viuen en ciutats que en les quals viuen en el camp. L'amígdala cerebral juga un paper importantíssim en el processament de l'estrès i les reaccions al perill.
Així que els científics es van preguntar quins factors podrien tenir una influència protectora per a les persones que viuen en les zones més verdes. Un equip d’investigadors, liderat per la psicòloga Simone Kühn va analitzar quin efecte tenia la naturalesa prop dels habitatges, com per exemple un bosc, un parc, etc. En regions cerebrals que processen l'estrès, com l'amígdala.
"La recerca sobre la plasticitat del cervell recolza la suposició que l'entorn pot donar forma a l'estructura i funció del cervell. Per això ens interessen les condicions ambientals que poden tenir efectes positius en el desenvolupament del cervell. Els estudis amb participants rurals ja han demostrat que viure prop de la naturalesa és bona per a la salut i benestar mental. Per tant, decidim examinar als habitants de la ciutat", explica Simone Kühn.
Els experts van trobar una associació entre el lloc de residència i la salut del cervell. Concretament, els habitants de les ciutats que vivien prop d'un bosc tenien més probabilitats de mostrar indicadors d'una estructura d'amígdala fisiològicament saludable, que els que no tenien a prop ni rastre de naturalesa.
Aquest efecte es va mantenir estable quan es van controlar les diferències en les qualificacions educatives i els nivells d'ingressos. No obstant això, no va ser possible trobar una relació positiva entre les regions cerebrals examinades i la presència d'un parc o una terra verda.
Encara que no sigui possible distingir si viure prop d'un bosc realment té efectes positius en l'amígdala o si les persones amb una amígdala més saludable són més propenses a seleccionar àrees residencials prop d'un bosc, els investigadors consideren que la primera explicació és la més plausible.
Participants de l'estudi
A l’estudi hi van participar un total de 341 adults d’entre 61 i 82 anys d’edat, pertanyen al Berlin Aging StudyII (BASE-II), un estudi longitudinal més ampli que examina les condicions físiques, psicològiques i socials per a un envelliment saludable. A més de realitzar proves de memòria i raonament, també van realitzar escàners d'imatge per ressonància magnètica.
"El nostre estudi investiga per primera vegada la connexió entre les característiques de planificació urbana i la salut del cervell", aclareix Ulman Lindenberger, coautor de l'estudi.
Tenint en compte que per 2050, s'espera que gairebé el 70% de la població mundial viurà en ciutats, aquestes conclusions podrien ser rellevants per a la planificació urbana.

Per aquets mateixos motius, Can Pla vol incentivar el turisme rural, oferint una desconnexió completa i relaxant, de l’estrès que comporta una ciutat. D’aquesta manera “millorem la salut de les persones que ens visiten i volen compartir d’uns dies amb les nostres instal·lacions”.

Si necessites més informació d’on trobar-nos, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres. A través de: info@casaruralcanpla.com o bé via telf. 654 484 525.

Fonts:

https://www.muyinteresante.es/salud/articulo/vivir-cerca-de-un-bosque-es-bueno-para-tu-cerebro-871508400334

 "Aquest article es genera de manera merament informativa, citant les fonts originàries. A cap moment s'hauria d'utilitzar com a documentació per a estudis, recerques, etc. Per a qualsevol consulta, proposta, modificació o anul·lació d'un article no dubti a posar-se en contacte amb nosaltres a través de: info@casaruralcanpla.com on li respondrem en la major brevetat possible."

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra Política de Cookies.

Acceptar